Wervelkolom Manipulatie:

 

-Hippocrates schreef:

It is most necessary to know the nature of the spine. One or more vertebrae may or may not go out of place very much and if they do, they are likely to produce serious complications and even death, if not properly adjusted. Many diseases are related to the spine.

 

Hippocrates, de vermoedelijke auteur van de eed van Hippocraten, een eed afgelegd door artsen en universeel geldig voor alle gezondheidswerkers, was eigenlijk een chiropractor.  Maar wat hij scheef hierboven is "een beetje" overdreven. Behandeling en manipuleren het skelet en vooral de wervelkolom is geen nieuwe ontdekking.

 

Hedendaagse chiropractoren manipuleren de rug met verschillende technieken:

Na 3-4 jaar universiteit mag iemand vragen Chiropractie te studeren. Daarna moet hij/zij minste 4 jaar in aula, laboratorium, oefening diagnose en oefening manipulatieve methoden dagelijks.  

Er waren rond 150 technieken in Noord-Amerika tijdens mijn 4.5 jaar in Chiropractie Collega. Nu duidelijk nog meer, maar meest van die technieken zijn niet geaccepteerd als 100% bewezen effectief.

In Noord-Amerika de chiropractor leert:

  1. Diversified
  2. Gonstead
  3. Applied Kinesiology
  4. Logan Basic
  5. Sacral Occipital Techniek
  6. Nimmo Receptor Tonus (trigger point therapie)
  7. Flexion-Distraction
  8. Thomas Drop Technique

Als manipulatieve technieken kunnen helpen in een casus, gebruik ik de veilige en specifieke techniek die heet „Gonstead“ van Dr. Clarence S. Gonstead.

Gonstead ontwikkeld zijn techniek volgen bekende wervelkolom biomechanica.  De gewrichten achter de ruggengraat, in de groeven langs je wervelkolom, genoemd „Facets“, beperken de wervels tot een achteruit verschuiving of "posterioriteit" -alleen achter of posterieur glijden.  Het Gonstead Systeem verzoekt de posterieure wervel, en alleen die wervel, te vinden en daarna voorover on de originele positie te verschuiven. Hij zag, als je drukt de juiste wervel voorwaarts op de disc (tussenwervelschijf), je zal helpen algemeen de wervelkolom, en misschien ook de zenuwen behuisd binnen de wervelkolom. De cavitatie (kraak) is niet altijd nodig. Gonstead techniek sluit torsie uit in alle wervelkolom manipulaties. Met rotatie van de wervelkolom, een specifiek manipulatie kan bijna niet gebeuren, en Gonstead Techniek is zeer specifiek.  Een rotatie manipulatie manipuleert veel wervels en gewrichten gelijktijdig, en de chiropractor heeft moeite te weten wat zij/hij manipuleert had.

 

De technieken voor wervelkolom manipulaties gebruikt bij het ChiroNeuro Centrum zijn.......

........ de cervical chair (hals stoel), de knee-chest table (knie-borst tafel), en de zijkant positie (Gonstead op de zijkant manipulaties voorkomen te veel lendenwervelkolom rotatie die gebeurt bij andere zijkant positie manipulaties.

........veel flexion distraction  (op de buik en zijkant), S.O.T.

........en subtiele Craniosacraal Techniek )volgens Dr. John Upledger), een totale wervelkolom techniek.